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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  30/08/2022
Data da última atualização:  30/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, E. C. A. de; SILVA, B. P.; PORTO, C.; PILAU, E. J.; MENEZES, C.; FLACH, A.
Afiliação:  EDINEIDE CRISTINA ALEXANDRE DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; BEATRIZ PAES SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; CARLA PORTO, MS BIOSCIENCE INCUBADORA TECNOLOGICA DE MARINGÁ; EDUARDO JORGE PILAU, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; CRISTIANO MENEZES, CNPMA; ADRIANA FLACH, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA.
Título:  Molecular network-guided chemical profile and mass spectrometry, volatile compounds, and antimicrobial activity of Scaptotrigona depilis propolis.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Rapid Communications in Mass Spectrometry, V. 36, N. 19, e9348, 202.
ISSN:  0951-4198
DOI:  https://doi.org/10.1002/rcm.9348
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Rationale Propolis has a great diversity in its composition due to numerous factors; therefore, each study is an important contribution to the knoFwledge of its composition and biological action. The objective of this study was to determine the chemical profile and biological activity of propolis produced by Scaptotrigona depilis. Methods Extracts with 70% ethanol (EPE70) and with cereal alcohol (CAPE) were elaborated, and then characterized using UHPLC-ESI(+)-MS/MS. Volatile compounds were extracted and then characterized using gas chromatography mass spectrometry (GC?MS). In addition, antimicrobial activities were verified against resistant strains. Results The volatile compounds of propolis predominantly consist of sesquiterpenes. Using the exploratory metabolomic approach, compounds of different classes were putatively identified in the ethanolic extracts, of which the most representative were terpenes, and some of the sesquiterpenes identified among the volatiles were also detected. The extracts were shown to be active against Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria with a minimum inhibitory concentration (MIC) of 0.5 and 1.0 mg?mL?1, respectively. Conclusions The molecular network approach proved to be determining the chemical profile of S. depilis propolis rapidly and accurately, and led to the identification of lipophilic compounds. The identification of compounds using GC?MS and UHPLC-ESI(+)-MS/MS is complementary and useful for the characteriz... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Abelha mandaguari.
Thesagro:  Abelha Brasileira; Análise Química; Espectrometria; Própolis.
Thesaurus Nal:  Antibacterial properties; Honey bees; Mass spectrometry; Scaptotrigona; Stingless bees; Terpenoids; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17213 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  04/02/2019
Data da última atualização:  07/02/2020
Autoria:  SILVA, S. S. da; FELDMANN, P. R.; SPERS, R. G.; BAMBINI, M. D.
Afiliação:  SHEILA SERAFIM DA SILVA, FEA/USP; PAULO ROBERTO FELDMANN, FEA/USP; RENATA GIOVINAZZO SPERS, USP; MARTHA DELPHINO BAMBINI, CNPTIA, Unicamp.
Título:  Analysis of the process of technology transfer in public research institutions: the Embrapa Agrobiology case.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIOS EM ADMINISTRAÇÃO, 20., 2017, São Paulo. Anais... [S.l.: s.n.], 2017. p. 1-16.
ISSN:  2177-3866
Idioma:  Inglês
Notas:  SemeAd 2017.
Conteúdo:  The literature on TT in IPPs and TT in agricultural research and technological innovation has been revised. Following this, the Embrapa Agrobiology Case and the methodological procedures used in conducting this study were presented. Subsequently, the results and the discussion of these were presented regarding the prospection of technology demand, as well as the process of technology transfer occurs. Finally, final considerations were made, appropriating conclusions, followed by limitations and propositions for the continuation of this study.
Palavras-Chave:  Embrapa Agrobiologia.
Thesagro:  Inovação; Transferência de Tecnologia.
Thesaurus NAL:  Innovation adoption; Technology transfer.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/191983/1/Bambini-Semead-2017.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA20013 - 1UPCAA - DD
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